Facebook aandelen: koopje of luchtbel?

*Download hier tijdelijk gratis de nieuwe editie van Van 3 naar 10 miljoen vrienden*

Sinds vrijdag vragen veel vrienden of ze aandelen Facebook moeten kopen. Is dat aantrekkelijk nu de koers nauwelijks is gestegen? Of is de beursgang daarom juist een mislukking? En de meest gestelde vraag: is 100 miljard dollar waanzin voor een internetpagina?

$100 per lid

Je kan hier op meerdere manieren naar kijken. 100 miljard is zo’n 100 dollar per lid. Dat is drie keer zoveel als Rupert Murdoch in 2005 betaalde voor MySpace, destijds het grootste sociale netwerk ter wereld. En meer dan de 70 dollar dat een LinkedIn professional waard is. Maar hoewel de waardering per lid veel wordt gebruikt door analisten, zegt het niet zoveel.

Een ander perspectief dan. 20% van de tijd die Amerikanen online doorbrengen, vindt plaats op Facebook. Als de internationale groei van Facebook doorzet, met uitzondering van een aantal landen natuurlijk, koop je met Facebook dus eigenlijk 20% van het internet. Hoeveel is dat waard?

100 x de winst

Maar ook dat brengt ons niet bij een concrete waardering. De enige echte manier om een bedrijf te waarderen is uiteraard op basis van de winst. In 2011 verdiende de site 1 miljard dollar. De hamvraag is nu hoe hard die winst kan groeien. Als het meestijgt met de omzet, kan Facebook volgend jaar 2 miljard verdienen. Een waardering van 50 keer de winst van volgend jaar is dan hoog maar niet absurd.

Winst is bovendien nog geen focus bij het bedrijf. Een nieuwe inkomstenbron erbij en de winst verdubbelt. Daar staat tegenover dat de winst onder druk komt bij de komst van een grote nieuwe concurrent. Die concurrent zal overigens wel weer uit onverwachte hoek komen. Eerder een startup dan Google plus. Of bijvoorbeeld Apple.

Vorige maand maakte Facebook echter bekend dat de winst in het eerste kwartaal van dit jaar helemaal niet gestegen is, maar zelfs gedaald. Dat verandert de zaak. Niet dat Facebook een luchtbel is, zoals veel verliesgevende internetbedrijven in 2000. Daar maakt het teveel winst voor, en hun positie is te sterk. Veelzeggend is ook dat Facebook, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Groupon of Zynga, de beursgang zo lang mogelijk heeft uitgesteld. Een beursgang die bij deze hoge waardering, ook zonder stijging, sowieso een succes is. Maar tot de winst van Facebook weer groeit, is 40 miljard duur genoeg. Ofwel $ 15 per aandeel voor de beleggers onder ons.
Wat dit oordeel van een Hyver waard is, is weer een hele andere vraag natuurlijk. 🙂

Ps. Overbodig om te zeggen dat Facebook uiteraard een fantastische prestatie heeft geleverd, hoe de koers van het aandeel zich vanaf nu ook ontwikkelt.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s