De dierentuin

Download hier de eerste 4 hoofdstukken: Van drie naar tien miljoen vrienden

4. De dierentuin

‘Bud Fox, I look at a hundred deals a day. I choose one.’

Gordon Gekko in Wall Street

We wensen alle Hyvers een gelukkig Nieuwjaar! Dank voor jullie massale aanmeldingen en bezoek! Ook al kostte het onze feestdagen om de site in de lucht te houden – no hard feelings! Veel succes met jullie goede voornemens, hierbij die van ons:

1. Snelste site van Nederland 2. Met jullie de leukste site ter wereld maken (Ideeën? Krabbel Raymond.Hyves.nl!) 3. Hyvers van Afghanistan tot Zimbabwe.

Hyvers worden op 1 januari met champagne verwelkomd. Of tenminste, met een plaatje van champagne. Op hq zit de kurk nog stevig op de fles. De site strompelt het nieuwe jaar in en is soms uren achtereen uit de lucht. Om Hyves snel te krijgen zijn veel meer servers nodig. Zelfs een order van honderdduizend euro zou ons misschien maar een maand vooruit helpen, want de nieuwe leden stromen toe. Niet dat we honderdduizend euro hebben, want het geld is weer op. Bovendien zijn uitwisselingsstudenten al bezig om de site te vertalen in het Frans, Duits, Spaans en Italiaans.

GorillaPark heeft aangegeven nog steeds geïnteresseerd te zijn, maar blijft treuzelen, en lijkt net zo veel geld te hebben als Hyves zelf. We besluiten er niet meer op te wachten en gaan op zoek naar andere geldschieters. We benaderen er zes. Het Silicon Polder Fund is een tip van Leendert, en Prime Technology zou onderdeel uitmaken van het consortium dat Jeroen Mol wilde opzetten. Paul Kuiken, oprichter van het beursgenoteerde it-bedrijf Landis, hebben we geïnterviewd bij iex. Willem van Kooten kennen we niet persoonlijk, maar we hopen dat hij door zijn media-achtergrond de potentie van Hyves zal inzien. Tijo van Marle heeft als bankier als een van de weinigen geen media- of technologieachtergrond. Wel kent hij als hedgefund-manager veel investeerders. Belangrijker is dat wij hem goed kennen als vader van John, een goede vriend van het gymnasium.

Boven aan ons lijstje staat Marcel Boekhoorn. Het gerucht gaat namelijk dat alles wat Boekhoorn aanraakt in goud verandert. Van bakkers en spuitbussen tot breedbandinternet. Wat het nog mooier maakt, is het plezier waarmee hij alles lijkt te doen. Zijn voetbalvrienden geeft hij vaak aandelen in zijn investeringen, want ‘alleen rijk worden is niet leuk’. Hij heeft een eigen wet: wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. En het mooist is de naam van zijn eerste bv, Bowolar: boekhoorn wordt lachend rijk. Dat willen wij ook wel.

Om verdere vertraging te voorkomen benaderen we ze tegelijk. Al mailen we in ons enthousiasme Boekhoorn al een week eerder, na de mail tien keer overgelezen te hebben.

– –Original Message – – From: Raymond Spanjar [mailTo:raymond@startphone.com] Sent: 07 January 2005 15:12 To:–– Subject: tav Marcel Boekhoorn

Geachte heer Boekhoorn,

Voor de financiering van de Europese expansie van Hyves.nl zoeken wij investeerders.

Hyves.nl is een nieuw communicatieplatform voor internet en mobiele telefonie. We zijn een paar maanden online, en groeien hard: 5-15% per dag, ofwel min. 500% per maand. De groei wordt veroorzaakt door de mond-tot-mondreclame van de zeer enthousiaste gebruikers – we hebben niets aan marketing uitgegeven.

Dankzij de hoge netwerkeffecten en extreme virale groei stevenen we af op marktleiderschap in nl en andere grote Europese markten eind 2005 – we spreken graag met u af om Hyves aan de wet van Boekhoorn te toetsen.

Vriendelijke groet, Raymond Spanjar

‘Shit! Bijlage vergeten!’ Snel stuur ik de presentatie erachteraan. In nog geen twintig slides hebben we Hyves zo onweerstaanbaar mogelijk geprobeerd te maken. ‘Een no-brainer,’ moeten de investeerders mompelen terwijl ze door de slides bladeren. Het verhaal is simpel:

1. Dit is het product. 2. Het groeit heel snel. 3. Zo gaan we geld verdienen. 4. Zoveel is de concurrentie waard. 5. We vragen 250.000 tot 500.000 euro. 6. Dit is onze achtergrond, we zijn niet helemaal gek.

Onder het kopje ‘Where’s the beef?’ proberen we de lastigste vraag te beantwoorden: hoe ga je met social networking droog brood verdienen? Al is dat niet onze zorg. Niet alleen omdat we geld verdienen saai vinden – het lijkt te veel op werken, zou Guus Geluk zeggen – maar ook omdat een succesvol sociaal netwerk een grote hap uit de advertentiebudgetten moet kunnen nemen. Sociale netwerken heb- ben immers veel meer verkeer en kennis van hun bezoekers dan andere sites, en meer mogelijkheden voor creatieve integraties van merken. Bovendien willen de Hyvers wellicht ook betalen voor bepaalde diensten.

In de presentatie kunnen we niet simpelweg zeggen: ‘Dat komt wel goed,’ het vertrouwen moet gestaafd worden met cijfers. Gelukkig blijken de beursgenoteerde internetbedrijven iVillage en PlanetOut – voor de goede zaak ben ik lid geworden van hun vlaggenschip Gay.com – in 2004 6 tot 8 dollar per lid te verdienen. Ruim voldoende om aannemelijk te maken dat een populair Hyves ook winstgevend zal zijn.

Boekhoorn reageert binnen enkele dagen als eerste. Tenminste, zijn secretaresse reageert en plant een afspraak in met zijn rechterhand Henk Buitenhuis. Boekhoorn heeft enige tijd eerder de meerderheid van de mobiele operator gekocht en zijn vertrouweling Buitenhuis als Chief Operating Officer in de raad van bestuur gezet. Een combinatie met Telfort ligt gezien onze mobiele plannen voor de hand, ons Koreaanse voorbeeld CyWorld is zelfs gekocht door een telco, skTelecom.

Maandagochtend 24 januari nemen Floris en ik de presentatie nog een keer door in een ijskoude taxi. Als de auto tot stilstand komt, haasten we ons naar binnen. Het is tien over elf. Zoals altijd zijn we te laat. We haten het nu nog meer dan normaal. Tot het laatste moment hebben we op kantoor nog aan de presentatie gesleuteld. Een kwartier te laat worden we binnengeleid bij Henk Buitenhuis en zijn collega Peter van Gilst. Buitenhuis is kortaf, is hij geïrriteerd dat we te laat zijn? Laten we maar snel beginnen met onze presentatie, er resteren slechts veertig minuten. De Telfort-coo zwijgt tot de vijfde slide, ‘proof of concept’.

‘Hebben jullie nu 40.000 leden?’

In de presentatie die we twee weken eerder hebben gestuurd, stond nog 22.000, de afgelopen twee weken zijn we verdubbeld.

Buitenhuis leunt voorover, zijn interesse is gewekt. Staccato onderbreekt hij de presentatie nog een paar keer, vooral bij de financiën.

‘Kunnen jullie echt een succesvolle marktplaats starten?’ ‘Niemand gebruikt mobiel internet.’ ‘Met mobiele content gaan jullie niets verdienen.’

Floris en ik zijn geïntimideerd door de bijna ongemakkelijk makende focus van de kolonel van Boekhoorn. Als zijn secretaresse al heeft gemeld dat de volgende afspraak klaarstaat, vertrouwt hij ons toe wat het voordeel is van Boekhoorn als aandeelhouder: ‘Met zijn fantastische dealmaking skills zorgt hij voor een factoren hogere exit.’ Buitenhuis praat uit eigen ervaring. Hij vertelt over NovaXess, zijn eigen vorige bedrijf. Boekhoorn kocht het bankroete bedrijf voor bijna niets, voegde het samen met een ander bedrijfje en verkocht het twee jaar later alweer voor 38 miljoen euro. Buitenhuis profiteerde mee. Maar Boekhoorn heeft één voorwaarde.

‘Marcel wil altijd minimaal 51 procent. Anders is het de moeite niet en zo houdt hij zijn handen vrij om het voor de hoogste prijs te verkopen. Dat is in jullie eigen belang.’

Floris slikt. Dat is eigenlijk geen optie voor ons. We willen sowieso de baas van ons eigen bedrijf blijven.

Buitenhuis begrijpt onze aarzeling. ‘Denk er maar over na. Het is ook in jullie eigen belang.’

Na er nog een nacht over geslapen te hebben mailen we Henk dat we graag deel uitmaken van de Boekhoorn-familie, maar dat 51 procent helaas toch te veel is.

Leendert van Driel, de oom van Floris, heeft inmiddels gehoord dat we moeite hebben om ons succes te financieren. Dat doet pijn aan zijn investeerdershart, hier is durfkapitaal juist voor uitgevonden. Om ons te helpen biedt hij aan 250.000 euro te investeren in ruil voor nieuwe aandelen Hyves. Als indicatie hebben we een waardering van 1 miljoen euro genoemd. Dat betekent een belang van 20 procent voor Leendert: na een investering van 250.000 euro is Hyves 1,25 miljoen waard. Het lijkt Leendert echter weinig uit te maken hoeveel aandelen hij precies krijgt, alsof we de waardering zelf mogen bepalen. Belangrijker vindt hij dat we snel uit de problemen komen. Binnen twee weken kunnen we een getekend contract hebben en zal het geld op de bankrekening staan.

Dat is geen overbodige luxe, de site wordt met de dag langzamer. We twijfelen of de andere investeerders net zo snel kunnen schakelen. Willem van Kooten heeft inmiddels vriendelijk bedankt, net als Prime Technology en Silicon Polder Fund. Net zo belangrijk als het geld en de snelheid is dat we een erg goed gevoel hebben bij Leendert. Hij heeft veel ervaring en stelt altijd het gemeenschappelijke belang voorop. Gecombineerd met de familieband maakt dat Van Driel tot een zeer stabiele aandeelhouder.

Tijo van Marle wil ons ook helpen en heeft een bijeenkomst met een aantal relaties georganiseerd, maar gezien Leenderts aanbod vinden we het niet netjes om dat door te laten gaan. Tijo heeft ons document echter al nauwkeurig bestudeerd. Hij begrijpt onze snelle toezegging aan de oom van Floris, maar vindt dat niet zo slim: ‘Na verdere bestudering van jullie businessplan ben ik bereid om een concurrerende offerte te doen gebaseerd op een premoney valuation van 1.250.000 euro. Bovendien is jullie succes natuurlijk in hoge mate te danken aan de boegbeeldrol die John op jullie website vervult!’

Dat laatste is natuurlijk een grap. Ter illustratie van het netwerk- concept hebben we op de homepage zes gezichten met elkaar verbonden: wijzelf en drie vrienden, onder wie Van Marle junior. Hoewel niet onaantrekkelijk, geloven we niet dat de leden toestromen voor John. Om het luxeprobleem nog groter te maken belt de secretaresse van Boekhoorn. We mogen op audiëntie bij de meester zelf.

Intussen is er ook nog een website om in de lucht te houden. Onder studenten groeit de buzz, en ook ’s avonds in de stad horen we steeds vaker mensen over Hyves praten. Nog maar een paar maanden eerder zeiden vrienden en familieleden met een vies gezicht: ‘Haifs? Wat is dat? Hoe schrijf je dat?’ en nu zeggen wildvreemden achteloos: ‘Ik hyve je wel even.’

Met de groei van de website neemt ook het e-mailverkeer toe. Uitnodigingen, krabbels, privéberichten, groepsberichten – uit het niets groeien we naar tienduizenden verstuurde e-mails per dag.

Maar op 24 januari gaat het fout. Door een storing in het mailsysteem worden veel uitnodigingen meerdere keren verstuurd. Sommige uitnodigingen worden zelfs duizenden keren gestuurd en namens de zestienjarige Tommy versturen we liefst 156.000 uitnodigingen. Zo worden eerst de e-mailaccounts van zijn vrienden geblokkeerd en via de duizenden onbezorgbare mails ook Tommy’s eigen account. Niet ideaal. Dit bevestigt het beeld van Hyves als spammer. Providers houden een lijst bij van notoire spamverstuurders en blokkeren hun e-mails. Opname van Hyves op deze lijst is fataal. Nadat we in een blog de fout hebben uitgelegd en de slachtoffers een dvd van de film You’ve Got Mail hebben beloofd, blijft gelukkig niemand boos, maar de boodschap is duidelijk: kleine foutjes bestaan niet meer.

Het hoofdkantoor van Bowolar is omsingeld door apen. Niet dat Boekhoorns team zo slecht is, maar hij werkt letterlijk te midden van apen. En leeuwen. En een paar tijgers. Boekhoorn hq zetelt in Ouwehands Dierenpark, een van de investeringen in zijn gevarieerde portfolio. Op een van de schaarse foto’s die we van de publiciteitsschuwe investeerder hebben kunnen vinden, toont hij het rendement: een tijgerwelpje.

We hebben Boekhoorn gemeld dat we al in een vergevorderd stadium met een andere investeerder zijn. Desondanks willen we graag afspreken gezien de strategische toegevoegde waarde van Telfort. En omdat je een uitnodiging om lachend rijk te worden niet weigert. Na een wandeling langs de kooien kom ik aan bij de hoofdattractie. Ge- spannen neem ik plaats in de wachtruimte van Nederlands gevaarlijkste roofdier. Ondanks het feit dat de temperatuur rond het vriespunt is, heb ik het erg warm. Dan gaat de deur open.

‘Marcel Boekhoorn. Je hebt één uur, dan moet ik echt weg.’

Na één minuut onderbreekt de investeerder de slideshow al. ‘Sms en mms kun je op die manier vergeten,’ bromt hij spottend.

Doet hij dit expres? Hij zal ons toch niet uitgenodigd hebben om Hyves af te kraken? Opeens vallen de zenuwen van me af. Ik ga mijn best doen en proberen van dit uur te genieten. En als Boekhoorn het niets vindt, is dat jammer, maar niet het einde van de wereld dankzij de toezegging om te investeren van Leendert. ‘Hebben jullie nu al 70.000 leden?’

Sinds de afspraak bij Telfort zijn we weer bijna verdubbeld. Sinds de eerste, gemailde presentatie is Hyves verdrievoudigd. We hoopten al dat het Boekhoorn zou opvallen. Hij staat op en gaat niet meer zitten. Na afloop verbaas ik me erover. Eigenlijk is dat raar, maar op het moment zelf lijkt het heel natuurlijk. Vanaf nu is het vooral Boekhoorn die presenteert.

‘Ik ben bezig met vierkante theezakjes. Vierkant, ja. Dat scheelt 80 procent opslagruimte en 20 procent kosten. Ik denk dat we dit bedrijf gaan verkopen voor 250 miljoen euro.

Weet je hoeveel mensen er jaarlijks doodgaan omdat ze een wesp inslikken uit een blikje frisdrank? Driehonderd. Dankzij deze schroefdrop voor blikjes is dat binnenkort verleden tijd. Bovendien bespaart het 30 procent kosten en blijft de frisdrank langer lekker om- dat je het blikje dicht kunt draaien. We hebben er net een aanbod van vierhonderd miljoen euro voor gekregen.’

Ook werkt hij aan een joint venture met Danone om met mikshakemachines Europa te veroveren. ‘Uiteraard hebben wij 51 procent.’

Dan richt Boekhoorn zijn attentie op mij. ‘Wat studeerde je?’ ‘Economie en psychologie.’ ‘Psychologie? Ik wist het! Ben je een strateeg of een executer?’ Ik antwoord ‘strateeg’, vooral omdat uitvoeren niet mijn sterkste kant is. ‘Ik wist het!’ Boekhoorn heeft me definitief betoverd. Ik leg uit dat we hem graag aan boord hebben als investeerder, maar dat we al in een vergevorderd stadium zijn met Leendert van Driel. ‘Dat is een dealbreaker, als ik investeer doe ik het alleen.’

Een tranentrekkend verhaal volgt over hoe de arme investeerder bij een eerder project het schip in is gegaan doordat hij onvoldoende controle had. Het zijn ook altijd dezelfden die gepakt worden. Bij uitzondering ziet Boekhoorn in ons geval af van zijn minimumbelang van 51 procent, maar we zullen begrijpen dat hij wel bepaalde zeker- heden en controle wil.

‘Ik ben bereid te investeren op een hogere waardering, maar dan zonder Van Driel. Een half miljoen euro op een waardering van 1,25 miljoen. Hier is mijn kaartje. Ik schrijf mijn 06 op de achterkant, bel me wanneer je wilt.’

Om halfvier wankel ik dolgedraaid Boekhoorns kantoor uit, een halfuur na de deadline voor het gesprek. In mijn ooghoek zie ik een geïrriteerde Hans Breukhoven in de wachtkamer. Heeft Boekhoorn hem nou een halfuur laten wachten voor Hyves?

Op Hyves hq brandt tot ’s avonds laat licht. We hebben bijna direct een mondeling akkoord gesloten met Leendert omdat eerdere pogingen om geld op te halen zo lang duurden en we snel geld nodig hebben. Nu zijn er twee hogere biedingen.

Dat verbaast Leendert niets. ‘Als er één schaap over de dam is, wil altijd iedereen meedoen.’ Tijo en Boekhoorn waren al geïnteresseerd vóór Leenderts aanbod, maar de les is duidelijk. Hoe meer geïnteresseerden, hoe sneller een deal en hoe hoger de prijs.

Boekhoorn staat symbool voor avontuur. Het verhaal wordt ongetwijfeld nog kleurrijker met Bowolar als investeerder. We geloven Buitenhuis als hij zegt dat Boekhoorn Hyves waarschijnlijk drie keer zo veel waard kan maken als het goed gaat. De keerzijde is dat de die- rentuinbaas weliswaar accepteert dat hij geen meerderheid kan kopen, maar dat hij toch wil kunnen ingrijpen als het slecht gaat. Dan zijn wij de controle over Hyves kwijt. Tijo als investeerder is best of both worlds. Zijn bod is hoger en ook hem vertrouwen we volledig omdat we hem al vijftien jaar kennen.

Uiteindelijk geven onze toezegging aan en ons vertrouwen in Leendert de doorslag. Om ons snel te helpen heeft hij direct aangeboden te investeren, nog voordat we een definitieve waardering hadden afgesproken. We willen nu niet terugkomen op onze afspraak.

De volgende ochtend bel ik Boekhoorn. Hij accepteert geen nee en verhoogt zijn bod naar een waardering van anderhalf miljoen euro. Voor een investering van een half miljoen neemt hij genoegen met een belang van 25 procent. Een fantastisch compliment. Maar ook dit aanbod van ons idool slaan we met tegenzin af.

De volgende dag, 18 februari, tekenen we de overeenkomst met Leendert en H.J. van de Koppel, een flamboyante financieel adviseur uit Madrid en een bekende van Leendert. Spanjar sr. en Burt investeren ook, om hun beider belang op 5 procent te brengen. In totaal wordt ruim driehonderdduizend euro gestort. De stemming is uitgelaten. Burt waarschuwt echter dat er nooit problemen zijn als het goed gaat. ‘Die komen pas als het heel slecht gaat. Of heel goed.’

Ik zeg niets maar geloof het niet. Hoe beter het gaat, hoe minder problemen, toch? Het zullen echter profetische woorden blijken.

Die avond knalt er wel echte champagne.

Advertisements

Reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s