To Hyve or not to Hyve?

Download hier de eerste 4 hoofdstukken: Van drie naar tien miljoen vrienden

2. To Hyve or not to Hyve?

What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.

Romeo and Juliet, William Shakespeare

‘Release early, release often, listen to your customers,’ stampt Koen erin. Hij heeft als webbouwer veel projecten zien stranden doordat bedrijven voor de homerun gaan: een topzware eerste versie waar alle gewenste functionaliteiten al in zitten. Niet alleen is zo’n uitgebreide site enorm veel werk, maar vaak bouw je ook functies waar mensen helemaal niet op zitten te wachten. Terwijl de concurrentie voortdendert. Daarom kiezen wij ervoor om zo snel mogelijk een simpele eerste versie te lanceren. Als de website groeit, voegen we stap voor stap functies toe, mede afhankelijk van de eerste reacties.

Het ontwerp van onze eerste versie is vooral gebaseerd op Orkut. Leden kunnen zien in hoeveel stappen ze elkaar kennen, er zijn open en besloten groepen, en er is een inbox voor privéberichten en sms. Bij ons is foto’s delen echter niet weggestopt zoals op Orkut, maar een van de belangrijkste onderdelen. Leden kunnen onbeperkt foto’s uploaden in verschillende albums en op elk profiel worden prominent de nieuwste foto’s getoond. Ook nieuw is het adresboek met de e-mailadressen en 06-nummers van je vrienden, en de vormgeving is een stuk frisser. Vinden we zelf tenminste.

Leukste nieuwtje is WieWatWaar. Het is een combinatie van het Amerikaanse Dodgeball.com en een onderdeel van msn Messenger. Via Dodgeball delen vrienden per sms in welke kroeg ze zijn. Het concept spreekt ons erg aan en past mooi in ons idee van je locatie delen. Ook zien we dat vooral jongeren steeds vaker hun naam in msn

Messenger aanpassen om iets te delen. ‘Susan’ wordt dan bijvoorbeeld ‘Susan – ik ben geslaagd!!’. Wetenschappers noemen dat presence, in contact met elkaar zijn zonder actieve communicatie. Beide functies passen mooi in een sociaal netwerk. Op Startphone combineren we het in WieWatWaar.

www bestaat uit twee velden: één voor wat je aan het doen bent en één voor waar je bent, met daartussen een @-teken. Via het derde veld ‘What’s on your mind’ kun je aangeven wat je al langere tijd bezighoudt, zoals het zoeken naar een kamer. En omdat de wildste avonturen meestal niet plaatsvinden achter de computer, kun je nieuwe WWW’s ook per sms of via de mobiele website plaatsen.

Al met al is de eerste versie toch behoorlijk veel programmeerwerk. Dat is slecht nieuws want we hebben haast, wellicht werken Google, Microsoft of een nieuwe startup al aan dezelfde ideeën. Mijn reisplannen staan inmiddels voor onbepaalde tijd in de ijskast, ik concentreer me nu fulltime op Startphone. In de nieuwe taakverdeling is Koen als cto (chief technology officer, ofwel technisch directeur) verantwoordelijk voor de techniek, Floris is de baas van het product en ik ben ceo (chief executive officer, algemeen directeur).

Met de dure titels en zonder personeel zijn we net een Mexicaans leger dat meer officieren dan soldaten heeft. Versterking van het team is geen overbodige luxe, maar programmeurs aannemen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Onze techneuten moeten bovendien eigenlijk beter zijn dan de programmeurs van de concurrentie, want die hebben er veel meer. Intelligentie is dus een pre en ervaring ook. Maar dan wel voor een vriendenprijsje, want meer dan een starterssalaris kunnen we niet betalen.

Onze vacature op Monsterboard leidt tot tientallen reacties en we scannen zelf ook honderden cv’s uit de cv-database. Tevergeefs. De meeste gegadigden zijn ongeschikt, en de programmeurs die wel voldoen aan het profiel zijn al elders aan het werk.

Tot we stuiten op het ideale cv. Dit is ’m, geen twijfel mogelijk. Niet één, niet twee, niet drie, maar vier extra vakken in zijn gymnasium-bètapakket. Een 10 voor wiskunde A, een 10 voor wiskunde B. Het wonderkind houdt van werken: tot zijn achttiende gooide hij elke ochtend twee uur lang kranten door de bus. R. Elhorst is net afgestudeerd informaticus, dus niet te duur. En zijn 26 jaar en single status zijn ideaal om net zulke lange dagen te maken als wij. Elhorst klinkt precies als het geheime wapen dat we nodig hebben. Na een paar dagen van bijna onophoudelijk bellen neemt Reinoud op. Weer enkele dagen later drinken we met Koen koffie om de hoek bij Vertigo in het Vondelpark.

Tijdens de eerste drie minuten van een sollicitatiegesprek weet je het vaak al. Net als psychologen na drie minuten observatie kunnen voorspellen of een echtpaar over tien jaar nog bij elkaar is, zoals Malcolm Gladwell beschrijft in zijn boek Blink. De resterende 57 minuten zijn beleefdheid (bij de afvallers) of een poging om de kandidaat binnen te halen.

Bij Reinoud wordt het natuurlijk het laatste. Inhoudelijk kan ik zijn kennis niet beoordelen, maar zijn snelheid van denken is opvallend, zo niet frustrerend. Ondanks dat hij een beetje zenuwachtig is, lijkt hij twee keer zo snel na te denken als wij. Elk antwoord is een toonbeeld van logica, zelfs op vragen als ‘Hoe gaat het?’. Onze versierpoging daarentegen blijkt achteraf nog wat roestig. Reinoud vertelt ons later dat hij geen cent gaf voor onze kansen, maar geïnteresseerd bleef omdat we toch enige ervaring hadden en hij erg nieuwsgierig was hóé het precies fout zou gaan.

Binnen twee uur na onze aanbieding is Reinoud al akkoord. ‘Ik kan niet anders dan zeggen dat het er allemaal prima uitziet, en neem het aanbod dus ook met beide handen aan. Ik zie ernaar uit om te beginnen!’

Programmeur nummer twee is Albena Georgieva. Ze heeft ervaring opgedaan bij webbouwer Info.nl. Ook bij haar is de ‘blink’-indruk positief, ze past goed in het team en is erg geïnteresseerd in sociale media.

– –Original Message– – From: Floris Rost van Tonningen [mailTo:floris@startphone.com] Sent: 02 August 2004 10:51 To: Koen Kam; Raymond Spanjar Subject: Kas & cashflow

Partners,

Ik heb een inventarisatie gemaakt van de financiële status van Startphone c.s. Hieruit blijkt dat er geen geld meer op de bank staat en er z.s.m. bijgestort moet worden om de rekeningen te kunnen betalen (rekeningnummer: 597302989).

Door de salarissen van Reinoud en Albena stijgen onze maandelijkse kosten tot 10.000 euro. We storten 30.000 euro bij, waardoor we in totaal 45.000 euro geïnvesteerd hebben. Floris en ik financieren de investeringen met de opbrengst van de verkoop van onze iex-aandelen. Ten tijde van de verkoop waren die zo’n één miljoen gulden per persoon waard. We verkochten niet alles, de fiscus pikte een kwart en de euro de helft, waarna er een paar ton op onze bankrekening overbleef. Dat potje koesteren we, juist omdat we niet om geld geven. Het is onze ‘verlaat de gevangenis zonder betalen’-kaart. We geven niet veel uit, dus met dit geld kunnen we jaren doen wat we leuk vinden, zeker in Zuid-Amerika.

Hyves heeft echter snel meer kapitaal nodig. Om onze appel voor de dorst niet te veel uit te hollen, zoeken we dat extern. We mikken op een bedrag van 250.000 euro. Dat is genoeg om het een jaar vol te houden zonder inkomsten met twee keer zo hoge kosten. Bovendien voelt een kwart miljoen ook lekker, je moet dit soort zaken niet te moeilijk maken. De waardering prikken we op 1 miljoen.

Leendert is niet de enige oom van Floris met goede contacten in de durfkapitaalwereld. Niet voor niets noemen we de familie van Floris de Corleones. Burt Rost van Tonningen heeft jarenlang de raad van bestuur van veel Nederlandse multinationals geadviseerd, deels vanuit de Silicon Valley. Uitgeverijen zijn zijn specialiteit; zo heeft hij net Apax bijgestaan bij de veelbesproken koop van aandelen pcm.

Burt heeft ons in juni in contact gebracht met de investeerder Jeroen Mol van GorillaPark. Mol is een goede bekende van Burt en heeft veel ervaring met investeringen in start-ups in mobiele telefonie. In de jaren negentig verkocht hij zijn eigen bedrijf voor veel geld aan Hewlett Packard, geld dat hij in de dotcom-hype deels weer verloor met de internetinvesteringen via GorillaPark. GorillaPark eindigde in een faillissement, maar na een doorstart als gp Ventures staat het bedrijf er weer gezond voor, begrijpen we.

Omdat GorillaPark na onze presentatie ‘absoluut geïnteresseerd’ is, besluiten we te wachten met het benaderen van andere investeerders. We hebben onze tijd immers hard nodig voor het bouwen van de nieuwe website. Leendert heeft inmiddels aangegeven wel te willen helpen maar niet zelf te investeren, mede omdat hij sceptisch is over de vraag of social networking zal werken in de meer gesloten Europese cultuur.

In september is de kas echter leeg, zonder zicht op een overeenkomst met GorillaPark. Mol & co blijven erg positief, maar wekken de indruk zelf ook geen geld te hebben. Ze stellen voor een consortium van investeerders te formeren. Vreemd, want 250.000 euro is niet veel geld voor een investeringsfonds. Tijd voor plan b.

We storten ieder direct 10.000 euro voor de meest urgente kosten zoals de salarissen van Reinoud en Albena. Daarnaast kopen Burt, Spanjar sr. en Koen zelf voor 45.000 euro aandelen op een waardering van 400.000 euro. Mijn vader, ondernemer in textiel en investeerder, heeft ons bij iex ook met raad en daad bijgestaan en financierde destijds samen met Rost van Tonningen sr. het minimumkapitaal van een bv van 40.000 gulden. Deze investering in Startphone betaalt hij van de winst op zijn iex-belegging. Hij vindt het steeds minder jammer dat ik nog niet afgestudeerd ben.

In totaal halen we 75.000 euro op, in ieder geval genoeg tot het einde van het jaar. En meer dan genoeg om een nieuw internetadres te registreren.

What’s in a name? Misschien niet veel in de tijd van Shakespeare, maar voor een internetsite is een goede naam van levensbelang. Sites met een te moeilijke naam worden überhaupt niet gevonden. De nieuwe website heet echter nog steeds Startphone, en ook het logo (een mobiele telefoon) en het motto (the mobile network for friends) passen niet echt meer. Bovendien ben ik begonnen met het invullen van de tekst op de website. De naam is dan een belangrijk middel om een band te bouwen met de leden en sfeer te creëren. Een goed voorbeeld is de MotleyFool.com. Hun naam verwijst naar de narren van Shakespeare die de koning met humor de waarheid konden zeggen terwijl iedereen uit angst zweeg. Een fantastische metafoor, die direct uitlegt waar ze voor staan, en nog mooier is dat leden consequent fools worden genoemd.

Het hoogst haalbare voor een naam is natuurlijk dat hij zo inburgert dat hij een werkwoord wordt, zoals ‘skypen’. Maar ‘startphonen’? ‘Startphoners’?

Begin september dringt de tijd. Op 13 september willen we live gaan met de nieuwe website, dus als we iets willen veranderen, moet het nu. Koen is bang voor vertraging en verzet zich tegen een nieuwe naam. Hij vindt de associatie van Startphone met mobiele telefonie juist sterk. Floris en ik willen echter nog één poging wagen.

Dibbes? Friendsshare? ConnectU? In een uur passeren meer dan honderd mogelijke namen. Floris en ik zitten in de zon op het terras in het Vondelpark. We hebben even geen haast. Hoe langer het duurt, hoe meer drank er immers genuttigd wordt, dus hoe dichter we bij de nieuwe naam komen. Voor de gelegenheid is Roderick Beuker aangeschoven. We kennen elkaar van de achterbuurt van Laren, waar we in dezelfde straat woonden, en later van het gymnasium in Hilversum.

‘Vibes?’ ‘Jives?’ ‘Jiving?’ ‘Klinkt wel lekker, is dat geen dans of zo?’ Flop en ik kijken Roderick aan. ‘Klopt, six step,’ Beuk knikt. ‘Hm, zal wel weg zijn,’ zucht Floris. En niet voor de eerste keer. Een goede naam vinden is namelijk moeilijk, maar een goede naam waarvan het internetadres beschikbaar is, liefst in een land of tien, gezien onze sluimerende internationale ambities, is zo goed als onmogelijk. O ja, en hij moet ook nog kort zijn, lekker klinken en hypepotentie hebben. Plus makkelijk rijmen en vervoegbaar zijn als werkwoord. In meerdere talen natuurlijk. Als de zon niet zo lekker scheen en het bier minder smaakte, waren we er niet aan begonnen.

‘Laten we toch even kijken of er niet iets is wat lijkt op Jives,’ probeer ik. ‘Lifes? Hives?’

‘…’

‘Hives?’ Floris gaat rechtop zitten. ‘Klinkt goed, en lekker kort.’ ‘Ja, heeft wel wat, hè? Is dat niet Engels voor bijenkorf?’ peins ik. Na een passerende hp/De Tijd-journalist aan een vrouwonvriendelijke quote te hebben geholpen, keren we snel hoopvol terug naar Startphone hq voor verder onderzoek.

Dat valt niet tegen. Het domein Hives is nog vrij in bijna alle landen, behalve het .com-domein. Geen ramp, want .net past eigenlijk beter bij een sociaal netwerk. Dan het woordenboek:

1. a. A structure for housing bees, especially honeybees. b. A colony of bees living in such a structure. 2. A place swarming with activity. v. hived, hiving, hives v.tr. 1. To collect into a hive. 2. To store (honey) in a hive. 3. To store up; accumulate.

Dit is te mooi om waar te zijn. Een huis voor een kolonie die zwermt van de activiteit en een werkwoord dat ‘verzamelen’ betekent. De metafoor is fantastisch: een bruisende verzamelplek waar vrienden constant in en uit vliegen om foto’s en berichten achter te laten. Werkwoord? Zelfstandig naamwoord? Hiven, check. Hiver, check. Kort, catchy? Check, vijf letters slechts. Om nog te zwijgen van taalmogelijkheden als ‘Livehivestothemax’ en ‘Getahive!’.

Helaas is het inderdaad te mooi en niet waar. Niet alleen bestaat Hives.com al, het is een website die adviseert over ‘dark red, raised, itchybumps’. Ofwel urticaria, netelroos. Hives noemen ze dat in Engeland.

Er zijn echter te veel voordelen om Hives nu al op te geven. Wat als je het als Hivez schrijft? Of Hivezz, als verwijzing naar zoemende bijen? We leggen de naam voor aan Engelstalige vrienden. Zonder vermelding van de huiduitslag om ze niet te beïnvloeden. Het vernietigendst is Ryans antwoord. Hij associeert Hives niet met één maar met twee ziektes. Doe het maar eens na – met één naam associaties met twee ziektes oproepen. Als je het wilt, lukt het je niet.

– –Original Message – – From: Ryan Leighton Sent: 13 September 2004 09:32 To: Raymond Spanjar Subject: Re: HIVEzz

Are you aware the plural of Hive in English is Hives? It also amusingly reminds of a former girlfriend in Itacare, Brazil who after i had slept with her was explaining to me how she had ‘Hivez’. ‘What’ I said, ‘Hiv?’ ‘Yes’ came the reply. I remember thinking great its all over but it turned out after about 2 hours of cross examination on the definition of Hivez it actually meant anger or in a mood.

Sorry slight side track.

I think it is not a great word to pronounce and therefore could be easily misheard or understood. BeeHive would be a far better name as it is easily recognisable and the connection with community of activity is retained. FriendsHive or Hive4migos. Bloody hell I’m good at this.

Anyway sorry to piss on your idea. As you say who would have thought Google would work or even something as ridiculous as iex!

I will have a chat to a few friends to see what they think.

Ryan

In Nederland zijn we al tegen hetzelfde probleem aan gelopen. Mensen hebben geen flauw idee wat een hive is en dus hoe je hives schrijft. Dat is op zich niet zo’n issue, daar heeft elke nieuwe naam mee te maken. Of dacht je dat Google een instant succes was? Ook iex was in het begin een verbaal struikelblok. Bij het spellen van Hives steken de ziektes echter structureel de kop op.

‘Waar ga je me voor uitnodigen? Haifs? Hoe schrijf je dat?’ ‘Het is echt heel leuk, h-i-v-’ ‘Nee wacht, laat die uitnodiging maar zitten.’ De kern van een sociaal netwerk is virale groei door besmetting tussen vrienden. Een as- sociatie met een dodelijk geslachtsziekte heb je dan liever niet.

‘Ik sta open voor een nieuwe naam, maar niet Hives. Hives.com is al bezet en een .com-adres is internationaal belangrijk,’ vindt Koen.

‘Laten we toch voor Hives of Hivez gaan, ondanks de nadelen. Hiven, hiver, Hive, je kunt er tekstueel zo veel mee,’ pleit ik.

‘Hives is inderdaad erg sterk, maar net als Koen neig ik ernaar om het toch niet te doen,’ zegt Floris. ‘Associaties met ziektes zijn killing.’

Voor de tweede keer in korte tijd is het team verdeeld. Inmiddels is het 15 september. Er resteren slechts enkele dagen tot de nieuwe lan- ceringdatum van 22 september. Zonder zicht op een oplossing, laat staan op consensus.

Zulke dilemma’s leggen we altijd voor aan vrienden. Zoals de huis- genoten van de vriendin van Floris. Een van hen heet Lyke – en niet Lieke. Met één kleine aanpassing zijn alle nadelen van Hivez op slag opgelost. Eén medicijn voor netelroos en hiv tegelijk. Al maakt Koen de keuze nog even erg lastig met een paar lastminute-ingevingen die wel een vrij .com-adres hebben:

– –Original Message – – From: Koen Kam [mailTo:koen@startphone.com] Sent: 20 September 2004 00:29 To: Floris Rost van Tonningen; raymond@startphone.com Subject: Re: Hyves valt lekker

Ik heb nog een paar namen gevonden, waarvan ik zelf de sterkste frientic. com en youtopy.com vind.

welay.com is available. mobitie.com is available. frientic.com is available. palstory.com is available. youtopy.com is available. cumob.com is available.

‘Niet?’


Advertisements

Reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s